Passen kinderschoenen in Japan wel goed?


Ons onderzoeksteam ging in mei 2017 naar Japan om dit te testen. Onderzoek wijst uit dat het dragen van te kleine schoenen schadelijk kan zijn voor kinderen.

De opzet van het onderzoek Eerdere wetenschappelijke studies van ons onderzoeksteam hebben aangetoond dat het dragen van te kleine schoenen, schadelijk is voor de voeten van kinderen. Inmiddels hebben we meer dan 10.000 kinderen in zeven Europese landen onderzocht en dit jaar zijn we naar Japan gereisd om dit onderzoek voort te zetten.

Het project in Tokyo en Nagano omvatte 9 kleuterscholen waar 620 kinderen zijn onderzocht. Het project werd uitgevoerd in samenwerking met Clemens Hagen, een orthopedisch schoenmaker die al meer dan 20 jaar in Japan woont en werkt.

De bevindingen: 72,1% van de kinderen had te kleine schoenen Dr. Christian Klein, orthopedist van het team: "Deze resultaten komen overeen met de bevindingen van onze Europese studies. Ook in Japan lijden kindervoeten onnodig , wat eigenlijk makkelijk kan worden voorkomen.

Meet regelmatig de voeten en schoenen van uw kind. Het onderzoeksteam beveelt aan om regelmatig de schoenen van kinderen te controleren om ervoor te zorgen dat ze tenminste 12 mm extra ruimte bij de teen hebben. Er zijn twee manieren om dit te doen:

• Gebruik een stuk karton en teken hierop de omtrek van de langste voet. Voeg hier vervolgens 12 mm extra aan toe, boven de grote teen. Knip vervolgens een strook van circa 2 vingers dik uit (van de hiel tot aan de 12 mm markering boven de grote teen). Als de strook niet in de schoen past zonder te buigen, is de schoen te klein.

• De Plus12 voet en schoenmeter. Een hulpmiddel dat het onderzoeksteam heeft ontwikkeld. Meet de lengte van de voet met behulp van de Plus12 (de 12 mm extra ruimte wordt al automatisch opgeteld bij het meetresultaat van de voeten). Meet vervolgens de binnenkant van de schoen met de Plus12. Als beide uitkomsten gelijk zijn, past de schoen.

De gegevens zullen verder geanalyseerd worden om het effect van schade aan voeten en het gestel van kinderen, door het dragen van verkeerde schoenen, te bepalen.