Wetenschappelijke informatie

Resultaten onderzoek

Het onderzoeksproject: ‘Kindervoeten – Kinderschoenen’, heeft voor het eerst bewezen dat het dragen van te kleine schoenen negatieve effecten kan hebben op kindervoeten. Wanneer kinderen regelmatig te kleine schoenen dragen, gedurende verschillende stadia van de ontwikkeling, kan dit schadelijke gevolgen hebben. Uit het onderzoek onder 812 kinderen in de leeftijd van 3 tot 7 jaar bleek dat 69,4% te kleine schoenen aan had. Daarnaast werd er een significant verband gelegd tussen het dragen van te kleine schoenen en een scheefstand van de grote teen.

Bij slechts 3% van de kinderen hadden de schoenen de juiste maat ten opzichte van de binnenlengte. Bijvoorbeeld schoenen met maat 30 hadden een respectievelijke binnenlengte die behoort bij maat 29, 28, 27 en soms zelfs 26. Het onderzoeksteam bestaat uit:

Achtergrond onderzoek

In 2001 kreeg het onderzoeksteam, in opdracht van het Oostenrijkse ministerie van Volksgezondheid, de opdracht om een wetenschappelijke studie op te zetten met betrekking tot de voeten van kinderen en hun schoenen. Het doel van het onderzoek was om antwoord te krijgen op de volgende twee vragen:

1. Hebben kinderen goed passende schoenen aan?
2. Kan het dragen van slecht passende schoenen, schadelijke gevolgen hebben voor kindervoeten?

Aan de hand van dit onderzoek is voor het eerst bewezen dat het dragen van slecht passende schoenen, schadelijke gevolgen heeft voor kindervoeten.

Klik hier voor het volledige onderzoek: BMC Musculoskeletal Disorders

Hoe gaat het verder?

  • Na een jaar van ontwikkelen is in juni 2004 de Plus12 in Oostenrijk op de markt gebracht. De Plus12 is de eerste nauwkeurige voet- en schoenmeter voor het meten van kindervoeten en de binnenafmeting van kinderschoenen. Het mooie is dat de Plus12 automatisch 12 mm toevoegt aan de voetlengte van het kind, waardoor je direct de benodigde lengte hebt voor een goede pasvorm.
  • In Mei 2005 ontving het onderzoeksteam vanuit het Oostenrijkse Ministerie van Volksgezondheid en het fonds voor een gezond Oostenrijk, een additionele onderzoekssubsidie. Het doel was om hiermee aandacht te verwerven voor het probleem en de beste manier te vinden om kinderen, ouders en opvoeders te informeren, zodat het aantal kinderen dat te kleine schoenen draagt afneemt.
  • Het onderzoek en de Plus12 voetmeter en schoenmeter ineen, kregen boven verwachting ook veel internationale aandacht. De afgelopen jaren is het onderzoek uitgebreid binnen een aantal andere Europese landen en is de Plus12 voet- en schoenmeter geïntroduceerd in Duitsland, Zweden, Noorwegen, Zwitserland, het Vorstendom Liechtenstein, Luxemburg, Tsjechië, en Groot-Brittannië.
  • Vanaf 2014 is Nederland aan dit rijtje toegevoegd. Via Meetmaatje.nl, Meet je Maatje!, wordt er aandacht gevraagd voor het onderwerp en wordt de Plus12 voetmeter en schoenmeter ineen, aan ouders aangeboden. De meetresultaten van de Nederlandse meetdagen worden tevens meegenomen in het onderzoek. 

Gevolgen van het dragen van te kleine schoenen.

Het regelmatig dragen van te kleine schoenen kan zowel nu, als op latere leeftijd gezondheidsklachten opleveren, zoals:

Dragen van te kleine schoenen kan de natuurlijke positie van de tenen aantasten. Het resultaat hiervan; pijnlijke gewrichten en veranderingen van de positie van de teen gewrichten, ook wel Hallux Valgus genoemd.
Wanneer de tenen opgekropt in de schoen zitten, veranderd de natuurlijke richting van de teenspieren. Het resultaat hiervan; spier- en pees pijn, ontsteking en een dystrofie of verkorting van de spieren in de voet.
Te kleine schoenen dwingen de voet in een onnatuurlijke positie, die leiden tot problemen met de bloedsomloop. Het resultaat hiervan; koud sensaties en gevoelloosheid, aderproblemen (bijvoorbeeld spataderen).
Een zwak fundament beïnvloedt het hele lichaam. Verandering in houding, veroorzaakt door voetproblemen, kan leiden tot heup-, knie- en rugproblemen. Ook het hart en de bloedsomloop kunnen indirect worden getroffen. Vele sportieve activiteiten vereisen gezonde voeten. Ongezonde voeten kunnen daarom leiden tot een vermindering in fysieke activiteiten, waardoor andere problemen veroorzaakt worden (bijvoorbeeld een hoge bloeddruk).