Blootsvoets in de lockdown


Ben je erg kieskeurig in het kiezen van kinderschoenen met de juiste pasvorm voor een gezonde ontwikkeling van de voeten? Dat is heel goed, maar er is zelfs iets beters!

Een nieuwe studie toont aan dat het lopen op blote voeten meer voordelen heeft dan eerder werd gedacht.

In Japan zijn er namelijk kleuterscholen met een zogenaamd “blote voetenbeleid“. Kinderen lopen hier de hele dag op blote voeten. Ons onderzoeksteam zag dit als een unieke kans om binnen een bevolkingsgroep een vergelijking te maken tussen schoendragers en blote voeten lopers.

Als vergelijking werd de hoek van de grote teen gemeten. Deze hoek neemt namelijk toe, naarmate kinderen meer op (te kleine) schoenen lopen en is dus een bewijs van vervorming van de voet door het dragen van schoenen.

Onze aanname voorafgaand aan het onderzoek: kinderen die de juiste (goed passende) schoenen dragen, zouden dezelfde waarden moeten hebben voor de hoek van de grote teen als kinderen die op blote voeten lopen.

Maar dit pakte anders uit. De kinderen op blote voeten hadden beduidend minder aflopende grote tenen (Hallux Valgus) dan kinderen die schoenen dragen, ook al passen de schoenen perfect. De conclusie van ons onderzoek was daarom dat schoenen voeten kunnen vervormen en het veel blootsvoets lopen kan dit voorkomen en maakt kinderenvoeten ook sterker.

Goed passende kinderschoenen vinden is lastig Het vinden van geschikte kinderschoenen is niet eenvoudig voor ouders. Kinderen tot 10 jaar voelen namelijk niet of schoenen passen of dat deze veel te klein zijn. Daarnaast kloppen de maataanduidingen op schoenen meestal niet. Dit was ook in Japan het geval: Slechts 3,5% van de schoenen had de juiste binnenlengte (in vergelijking met de schoenmaat op de schoen vermeld).

Ook wird aangetoond dat meisjes vaker te kleine schoenen dragen dan jongens.

Het onderzoeksteam adviseert daarom:

  1. Loop zo vaak als mogelijk op blote voeten (dit geldt ook voor volwassenen)
  2. Draag sokken en schoenen die de vorm van uw voet volgen en beknel de tenen niet.
  3. Zorg dat er altijd minimaal 12 mm ruimte is voorin de schoen.

Vind je het interessant om ons volledige wetenschappelijke onderzoek te lezen, hieronder de link naar de studie zoals gepubliceerd in het tijdschrift Footwear Sience:

https://doi.org/10.1080/19424280.2020.1853826