72% van volwassenen draagt te kleine schoenen, vrouwen lopen het meeste risico"


Uit een baanbrekend onderzoek naar schoenenmaten bij volwassenen blijkt dat maar liefst 72% van de deelnemers schoenen draagt die te klein zijn.

Dit verrassende resultaat komt voort uit een initiatief van onderzoeksteam van Meetmaatje samen met het gerenommeerde Zwitserse tijdschrift 'Gesundheitstipp'. Meetmaatje deed tot voor kort voornamelijk onderzoek naar schoenmaten van kinderen. De bevindingen van het onderzoeksteam in Zurich, Bern en Luzern wijzen erop dat het tijd wordt dat volwassenen ook aandacht gaan besteden aan het dragen van passende schoenen.

Bij het meten van de schoenen en voeten van 98 volwassenen ontdekte het team schokkende feiten. Maar liefst 71 personen droegen schoenen die te klein waren, wat neerkomt op een verontrustende 72%. Een verdere analyse onthulde dat vrouwen drie keer meer kans hebben dan mannen om slecht passende schoenen te dragen.

Opvallend genoeg bleek dat de schoenmaten op volwassen schoenen net zo misleidend zijn als op kinderschoenen. Van de 69 paar schoenen waarvan de maat op het label stond vermeld, waren er maar liefst 64 kleiner dan de aangegeven maat. Het onderzoeksteam kwam zelfs een schokkend voorbeeld tegen waarbij een paar schoenen dat als maat 38 was gelabeld, in werkelijkheid 2 centimeter kleiner was en dus eigenlijk maat 35 had.

Om goed passende schoenen te vinden, is het essentieel dat volwassenen minimaal 12 mm extra ruimte hebben in de neus van de schoen. Om de juiste binnenlengte van schoenen te bepalen, biedt het onderzoeksteam twee methoden aan. De eerste methode omvat het gebruik van een stuk karton om de omtrek van de langste voet te tekenen en hier vervolgens 12 mm extra aan toe te voegen boven de grote teen. Vervolgens kan er een strook van circa 2 vingers dik uitgeknipt worden, die van de hiel tot aan de 12 mm markering boven de grote teen loopt. Als de strook niet in de schoen past zonder te buigen, is de schoen te klein.

Een andere methode om de juiste schoenmaat te bepalen, is door gebruik te maken van de Plus12 voet- en schoenmeter. Hierbij wordt de lengte van de voet gemeten, waarbij de 12 mm extra ruimte automatisch wordt opgeteld bij het meetresultaat. Vervolgens kan de binnenkant van de schoen worden gemeten met behulp van de Plus12. Als beide uitkomsten gelijk zijn, betekent dit dat de schoen goed past.

Het Meetmaatje onderzoeksteam benadrukt het belang van het dragen van passende schoenen, niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Voor meer informatie en tips over het vinden van de juiste schoenmaat kunnen geïnteresseerden terecht op de website www.meetmaatje.nl