Onderzoek wijst uit: Kinderen dragen te kleine schoenen


Meer dan de helft van alle kinderen draagt schoenen die te klein zijn, met kans op ingrijpende medische gevolgen.


Uit recent onderzoek onder kinderen (er zijn 800 kinderen gescreend) tussen de 3 en 7 jaar blijkt dat meer dan de helft van alle kinderen te kleine schoenen draagt. Sommige kinderen lopen zelfs op schoenen welke vier maten te klein zijn. Dit kan schadelijke gevolgen hebben voor het kind.

Door het lopen op te kleine schoenen neemt de mogelijkheid op het ontwikkelen van gezondheidsklachten toe. Zo vergroot te klein schoeisel de kans op het ontstaan van een scheefstand van de grote teen. Dit wordt in medische termen ook wel een Hallux Valgus genoemd. Tevens kunnen te kleine of te krappe schoenen ervoor zorgen dat bij iedere stap die gezet wordt, de teennagel tegen de schoen stoot. Hierdoor wordt een blauwe teennagel veroorzaakt en kunnen pijnklachten ontstaan. Wanneer dit langdurig aanhoudt kan dit een uitgebreide ontsteking veroorzaken. Andere gevolgen van het dragen van te kleine kinderschoenen zijn het belemmeren van een goede bloedcirculatie en beïnvloeding van de voetstand en –afwikkeling. Dit kan leiden tot heup-, knie- en rugklachten. Vele sportieve activiteiten voor kinderen vereisen gezonde voeten en daarom is het een belangrijk aandachtsgebied voor ouders en kinderen.

Er zijn verschillende redenen waarom dit probleem zo vaak voorkomt. Ten eerste is het voor ouders lastig te bepalen of kinderen nog passende schoenen aan hebben. Kinderen kunnen niet zelf aangeven wanneer schoenen knellen, dit komt omdat kindervoeten nog extra flexibel zijn en het zenuwstelsel nog niet volledig is ontwikkeld. Daarnaast wordt het online kopen van schoenen populairder waardoor kindervoeten en schoenen niet meer worden opgemeten. Ook kunnen de maten van verschillende merken afwijken doordat er geen standaard maatvoering is in Europa.

Een goed passende kinderschoen moet tenminste 12 mm langer zijn dan de voeten van het kind. Ouders doen er goed aan de voeten en de binnen afmeting van de schoenen regelmatig te meten en controleren. De onderzoekers hebben n.a.v. deze resultaten een handig hulpmiddel ontwikkeld waarmee ouders eenvoudig thuis de voeten en schoenen van hun kinderen kunnen meten. Meer informatie hierover is te vinden op www.meetmaatje.nl.