Kinderen dragen schoenen tot vier maten te klein


“Passen ze?” Ongeveer een derde van alle schoenverkopers en bijna de helft van alle ouders stellen de kinderen deze vraag bij het kopen van nieuwe schoenen. Maar kunnen kinderen deze vraag eigenlijk wel zelf beantwoorden?

Om dit te testen ontwikkelden onderzoekers drie verschillende testen: Ten Eerste kregen 174 kinderen, in de leeftijd tussen de zes en tien jaar, een paar goede schoenen aan en aan hen werd gevraagd om rond een uitgezet parcours te lopen. Daarna werd gevraagd hoe de pasvorm van de schoenen was.

Wat de kinderen niet wisten, was dat één van de schoenen de juiste maat was, maar de andere was veel te klein d.w.z. een te korte lengte.

In de tweede test kregen de kinderen twee verschillende paar schoenen aan en hen werd gevraagd om te kiezen welk paar schoenen beter past (ook hier was weer 1 paar te klein).

Tot slot moesten de kinderen de pasvorm van hun eigen schoenen beoordeelden. De onderzoekers waren verbaasd door de resultaten: Kinderen kunnen gewoonweg niet aangeven of schoenen goed passen. Meer dan 90% van de kinderen waren er van overtuigd dat de te kleine schoenen perfect pasten, zelfs wanneer de schoenen tot 4 maten te klein waren!

Dr. Wieland Kinz, een lid van het onderzoeksteam en uitvinder van de Plus12 voet- en schoenmeter, zegt: “Ons onderzoek heeft tot op heden bewezen dat het dragen van te kleine schoenen schadelijk is voor kindervoeten. De volgende vraag was waarom dan meer dan de helft van alle kinderen die we hebben getest te kleine schoenen dragen. Nu weten we waarom: Een van de meest voorkomende manieren om de juiste pasvorm te testen (vragen aan het kind of de schoenen passen) werkt simpelweg niet”.

Meer dan 90% van alle kinderschoenen op de markt zijn onjuist gelabeld, de onderzoekers bevelen aan om altijd zowel de lengte van de voet als ook de lengte van de binnenkant van de schoen te meten voor aankoop. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat de kindervoeten de extra 12-17 mm ruimte hebben die ze nodig hebben om gezond te blijven.