Dragen volwassenen wel passende schoenen?


Meestal kijken we als onderzoeksteam op meetdagen alleen of schoenen van kinderen, in de leeftijd van 1 tot 10 jaar, de juiste maat hebben. Dankzij een initiatief van het Zwitserse tijdschrift: ‘Gesundheitstipp’ hebben we het eerste onderzoek verricht naar schoenen bij volwassenen. De uitkomsten waren op zijn zachtst gezegd: verrassend!

In Zurich, Bern en Luzern hebben we bij 98 volwassen personen de schoenen en voeten gemeten. De uitkomsten waren:

  • 71 personen droegen schoenen die te klein waren (72%)
  • Een verdere analyse liet zien dat bij vrouwen de kans 3 x groter is, dat zij slecht passende schoenen dragen, dan bij mannen.
  • Schoenmaten op volwassen schoenen zijn net zo misleidend als op kinderschoenen: op 69 paar stond een schoenmaat en 64 hiervan waren in werkelijkheid kleiner dan de schoenmaat vermeld op het label. Zelfs 1 maat 38 was 2 centimeter korter dan zou moeten (wat dus in werkelijkheid een maat 35 zou zijn).

Voor de best passende schoenen dienen ook schoenen van volwassenen minimaal 12 mm extra ruimte te hebben voor in de neus van de schoen. Gebruik 1 van de volgende methoden om de juiste binnen lengte van schoenen te bepalen:

  • Gebruik een stuk karton en teken hierop de omtrek van de langste voet. Voeg hier vervolgens 12 mm extra aan toe, boven de grote teen. Knip vervolgens een strook van circa 2 vingers dik uit (van de hiel tot aan de 12 mm markering boven de grote teen). Als de strook niet in de schoen past zonder te buigen, is de schoen te klein.
  • De Plus12 voet en schoenmeter. Meet de lengte van de voet met behulp van de Plus12 (de 12 mm extra ruimte wordt al automatisch opgeteld bij het meetresultaat van de voeten). Meet vervolgens de binnenkant van de schoen met de Plus12. Als beide uitkomsten gelijk zijn, past de schoen.

Voor meer informatie kijk op www.meetmaatje.nl