De scholen zijn weer begonnen.


Speciaal voor het begin van het nieuwe schooljaar, hierbij 7 handige tips die zijn samengesteld aan de hand van de meest gestelde vragen die wij van ouders krijgen.

Tip 1: Vertrouw niet op wat je kinderen zeggen! Waarom niet? Doordat het zenuwstelsel in de voeten van kinderen nog niet volledig is ontwikkeld, kunnen kinderen niet vertellen of hun schoenen goed passen. In een van onze onderzoeken hebben we aangetoond dat kinderen aangeven dat schoenen prima zitten terwijl deze tot wel 4 maten te klein waren!

Tip 2: Vertrouw niet op schoenmaten! Waarom niet? Studies hebben aangetoond dat op meer dan 90% (!) van de kinderschoenen de verkeerde schoenmaat staat vermeld . Opvallend is ook dat schoenen vrijwel altijd kleiner zijn dan ze zouden moeten zijn.

Tip 3: Schoenen moeten 12 mm extra ruimte hebben bij de teen. Waarom? Als kinderen lopen hebben de voeten deze bewegingsruimte nodig. Is deze ruimte er niet, dan is dit schadelijk voor onder andere de verdere ontwikkeling van de voet. 12 mm lijkt misschien veel, maar dit is ongeveer zo breed als het puntje van een pink van een volwassene. In feite kunnen nieuwe schoenen tot 17 mm extra ruimte hebben (de breedte van je duim).

Tip 4: Meet altijd de lengte van de voet van het kind en de binnenkant van de schoenen. Waarom? Op deze manier weet je precies of de schoenen voldoende extra ruimte bieden. Als je online schoenen koopt, vraag de webwinkel dan om de binnen lengte in millimeters.

Tip 5: Wees niet bang om schoenen te hergebruiken. Waarom niet? Het hergebruiken van schoenen scheelt in de portemonnee en is ook milieuvriendelijk. Let wel altijd op dat de zolen aan de achterkant niet ongelijk zijn afgesleten en de schoenen minstens 12-17 mm langer zijn dan de voeten van het kind.

Tip 6: U hoeft niet perse de duurste schoenen te kopen. Waarom niet? Over het algemeen zijn duurdere schoenen niet perse beter voor voeten dan goedkopere schoenen. Er is eventueel wel een relatie tussen de prijs van de schoen en de kwaliteit van de materialen die gebruikt zijn om de schoen te maken. Echter de kwaliteit van de materialen waarvan de schoen gemaakt is heeft geen directe relatie met de “gezondheid” van de voeten. Het maakt dus medisch gezien niet uit of uw kind op sandalen, op linnen gymschoenen of op kalfslederen schoenen loopt zolang de schoenen goed passen en bij de klimaatomstandigheden horen. Bij kinderen zonder voetklachten is dus in principe elke soepele schoen goed.

Tip 7: Als u twijfelt, vraag het de expert (ons!). Waarom? Ongeveer 98% van alle kinderen worden geboren met gezonde voeten, maar uiteindelijk heeft circa 40% van de volwassenen podo-therapeutische klachten.

Stel uw vraag ook op: info@meetmaatje.nl