Laat u niet misleiden door onjuiste schoenmaten


Kleine Roos heeft nieuwe schoenen nodig. Zoals altijd meet de verkoper haar voeten op in de schoenenwinkel. “Wat zijn ze gegroeid, al maat 30!” Roos pakt blij een mooi, fel gekleurd paar schoenen uit het ‘maat 30’ rek. “Die passen prima, toch?”

Helaas, dat is niet het geval. Want wat Roos niet kan vertellen – en haar ouders niet weten – is dat de schoenen die zij koos eigenlijk de grootte hebben van een maat 28.

Voor het team van Meetmaatje en het Oostenrijkse onderzoeksteam van wetenschappers is dit dagelijkse kost. Zij onderzoeken regelmatig of kinderen passende schoenen aan hebben. Ze kijken bijvoorbeeld of de werkelijke binnenmaat van de schoenen in vergelijking met de maataanduiding op het label overeenkomen. In een recent uitgevoerd onderzoek werden 631 paar schoenen onder de loep genomen. Het resultaat: 548 paar schoenen (87%) waren kleiner dan dat de maataanduiding op de schoen aangaf. 58 paar waren zelfs 3 maten te klein en 12 paar waren maar liefst 4 maten te klein!

Ouders op zoek naar goed passende kinderschoenen lopen het risico dat hun kinderen podotherapeutische klachten ontwikkelen door deze onjuiste en misleidende maataanduiding op schoenen. Vrijwel alle schoenen op de markt zijn gelabeld volgens de 4 meest voorkomende maatsystemen. Deze zijn echter niet gestandaardiseerd en fabrikanten houden zich hier niet aan. Dr. Wieland Kinz, hoofd van het onderzoeksteam, begrijpt de frustratie van ouders. “Wie een liter mineraalwater koopt, krijgt ook een liter water. Wanneer men een kinderschoen met maat 30 koopt, krijgt meestal veel minder”.

Het steken van een vinger of duim in de hiel van de schoen, het drukken op de teen of vragen aan het kind hoe de schoenen zitten. Al deze bekende methoden zijn ineffectief en geven geen goed beeld of de schoenen daadwerkelijk goed passen. Ook de online schoenenwinkels zijn de dupe van de misleidende maataanduiding van schoenenfabrikanten. Een groot deel van de kinderschoenen die online wordt gekocht wordt weer teruggestuurd. Het meest schadelijk is het uiteraard voor de kinderen zelf. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het dragen van te kleine schoenen gezondheidsklachten op kan leveren. Meer dan 50% van alle kinderen die zijn getest, dragen te kleine schoenen. De onderzoekers adviseren om altijd de voeten van het kind en de werkelijke binnenkant van de schoen te meten in millimeters alvorens schoenen te kopen. Bij het online kopen van kinderschoenen doen ouders er goed aan om de exacte binnenlengte van de schoenen in millimeters te vragen, alvorens te bestellen. Dit is de enige manier om zeker te weten dat kinderen 12 mm extra ruimte hebben in de binnenkant van de schoen, zodat voeten zich goed kunnen ontwikkelen en goed kunnen afrollen tijdens het lopen.